onsdag den 15. september 2010

Faglige temadage

Jeg har de sidste to dage været sammen med ca. halvdelen af mine kollegaer på temadage i Blokhus. Det var vældig interessant og vi havde rigtig mange spændende diskussioner i forbindelse hermed. Emnerne for temadagene var anerkendelse, smerter hos præmature og hud mod hud. Alle emner, som vi dagligt stifter bekendtskab med. Hvordan er det vi anerkender hinanden i det daglige arbejde? Er anerkendelse det samme som ros? Hvordan får vi lige sagt til hinanden at der nu igen ikke er ført skemaer, fyldt vand på cpap-varmeren eller noget helt tredje, uden at komme til at krænke hinanden. Det var spændende, rigtig spændende og jeg tror vi alle har fået lidt at tænke over.

Smerter hos præmature var også et ualmindeligt interessant emne. Vi så bl.a. en videooptagelse af tre små spædbørn, som fik taget en blodprøve. Det var ren tortur og vi var flere, som til sidst nærmest ikke havde lyst til at se optagelsen færdig. Det er jo en patient gruppe, som ikke uden videre selv siger til hvis de har ondt og det kræver et trænet øje at observere de somme tider meget utydelige signaler, disse små bitte mennesker sender.

Det sidste emne vi havde på programmet denne gang, var hud mod hud. Hvad er så det, vil nogen måske spørge. Men forhåbentlig kun de som ikke har kendskab til neonatalsygepleje:)

Flere studier viser, at de små præmature børn har stor gavnlig effekt på flere måder, af at ligge hud mod hud på mors (eller fars) bryst. Det bedrer ofte både respiration, hjerterytme, temperatur og ikke mindst beroliger og giver nærhed. Vi er har gjort det længe på vores afdeling, men kan jo altid blive endnu bedre.

Det var et par super hyggelige dage og ikke mindst mandag aften, da der ventede os en overraskelse. Vi fik besøg af en zumba instruktør og så måtte vi ellers i gang med at få os godt og grundigt rørt efter de mange timer, hvor vi bare havde siddet stille og lyttet og diskuteret. Det er længe siden jeg har moret mig så meget, det zumba, det er da bare for sjovt:)

6 kommentarer:

  1. Hvor lyder det spændende, Charlotte. Kommer den anden halvdel så også på kursus?
    Jeg har netop i forbindelse med forskningsmetodologi hørt om en undersøgelse af smerteoplevelsen for præmature børn i forbindelse med en eller anden måler, som skulle skiftes hyppigt og her blev der brugt et scoresystem til at bestemme smerterne, så det kunne beskrives ensartet af forskellige personale.
    Genialt med zumba, det kunne jeg trænge til lige nu, men jeg må gå mig en tur i stedet :-)
    ha en god dag :-)

    SvarSlet
  2. Lene, den anden halvdel har været afsted fra i går til i dag, så ingen er blevet snydt:) Jeg kender godt til nogle af de scoresystemer der bliver anvendt forskellige steder og vi har også et vi anvender hos os, men ikke alle er lige opmærksomme og nogle gange kan de helt små være svære at score, da deres signaler er så svage og de ofter bliver apatiske. Det kan desværre fejltolkes, hvis man ikke er trænet i at observere. Men spændende er det og bestemt værd at arbejde videre med.

    Det zumba det ville jeg gerne prøve mere af, men min ryg er stadig øm - fik vist fat i nogle muskler jeg ikke har rørt længe;)

    Go' dag til dig også og god gåtur:)

    SvarSlet
  3. Det er så godt at blive klogere sammen med kolleger. Og en omgang Zumba lærer åbenbart en om muskler, man ikke anede, man havde. God torsdag.

    SvarSlet
  4. Hvor er det dejligt, at der gøres så stor og vigtigt en indsats for de for tidligt fødte børn.

    Zumba lyder fantastisk - jeg har læst om det flere steder i blogland, og jeg får helt lyst til at prøve selv :-)

    SvarSlet
  5. Hud-mod-hud er skam blevet vældig kendt. Indenfor den sidste 1½ uge har jeg hørt ihvertfald 2 nybagte fædre spørge om ikke det skulle til? (Nok mest fordi de begge var nybagte tvillingefædre og så deres snit til at få en dejlig, varm, frisk-ankommet baby på maven, mens moderen arbejdede videre med at få den anden ud....)

    SvarSlet
  6. Ja, Eva, men du må ikke spørge efter navnene på de muskler, for jeg er ikke sikker på jeg kan huske hvad de hedder;)

    Madame, det gør der og vi har mange dyglige sygeplejerske hos os. Flere af dem er helt fantastiske til at fordybe sig i forskningsartikler fra hele verden og så introducere vi andre til den nye viden.

    Hvad zumba angår, så må det siges også herfra at være anbefalelsesværdigt.

    Christunte, vi har brugt det længe i vores afdeling. Da mine trillinger var bitte små for knap 11 år siden lå de også hud mod hud. Men nu har vi belæg for at gøre det og skal forsøge også at få de helt små under uge 28 med. I forbindelse med kvalitetssikring som er vedtaget i regionen, har vi nu lavet en standard for hvordan og hvorledes det gøres mest forsvarligt.

    SvarSlet