lørdag den 28. august 2010

Eutanasi

også kaldet aktiv dødshjælp er til stor diskussion hos os for tiden. Hende her fik endelig fred i aftes, efter at hun siden i mandags har ligget og ventet på at døden skulle indtræffe.

Vi er slidte og meget påvirkede af hvor hurtigt det nogen gange kan gå. Hun havde ikke været vågen siden i mandags og hvem ved om hun de sidste dage havde nogle tanker der farede rundt inden i og om hun stadig følte noget. Kunne hun mon høre hvad vi sagde, hvad hendes børn og mand sagde. Vi ved det ikke. Hun var så dopet af morfin og der var ikke længere nogen reaktion. Kun ventetid. Her er det begrebet eutanasi kommer til diskussion. Vi undrer os over hvor humant vi putter vores kæledyr til den evige søvn, når det er på sin plads, mens vores nærmeste kan ligge i dagevis og måske kæmpe en indre dødskamp, uden der bliver løftet en finger. Vi er enige her hjemme. Det er et stort og svært etisk spørgsmål, men vi mener godt man kan lave en differentieret lov, hvor man i særlige tilfælde på en værdig måde hjælper døende af dage.

Har du en holdning til eutanasi?

10 kommentarer:

 1. Uh - det er så svært.
  Det er svært at se en man holder af lide, men mon jeg så alligevel ville være klar til at slippe og bede nogen om at give sprøjten.
  Men det er en utroligt vigtig diskussion at bringe op. Dejligt for hende at hun nu fik fred - og familien kan komme videre i deres sørgearbejde.

  SvarSlet
 2. Jeg sender jer mange tanker!
  Ja døden vil være en nænsom udvej nogle gange. Men det er jo svært at afgøre præcis hvem og hvordan det valg skal træffes...

  SvarSlet
 3. Jeg har masser af holdninger til aktiv dødshjælp, faktisk er det et hovedtema på min blog. Så derfor følte jeg mig kaldet til et pip her :-)

  Reelt mener jeg at debatten skulle deles i to separate spørgsmål. Det ene er som sagen her, hvor der kan argumenteres rimeligt for at god og menneskelig palliativ pleje kan omfatte bevidst at afkorte dødsprocessen lidt. Den bliver dog særdeles følsom hvis nogle af de pårørende ikke føler sig i stand til at give slip, og insisterer på at der "skal gøres alt". Spørgsmålet må jo så også været om der blev snakket om det med at dø, før sidste øjeblik. Idealet må være at alle er afklaret med at sige ret farvel til et liv der ikke er i nogens tarv.

  Den anden gren er så dem som selv gerne vil sige farvel før en sygdom har eroderet dem ned til dødslejet. Som selv beder om det, hvor der ikke kan peges på noget "bedre" ved at blive sygere og sygere. Selvmord er jo lovligt. Der skulle ikke være behov for at straffe en næstekærlig hjælper.

  Faktisk vil jeg mene at alt for mange læger glemmer deres lægeløfte om at handle til patienternes gavn. Som jeg har observeret, "lægeløftet kræver aktiv dødshjælp".

  SvarSlet
 4. Åh, det er hårdt for jer, Charlotte!

  Efter at have oplevet at se både to venner og min mor dø af kræft, er der for mig ingen tvivl om, at uhelbredeligt syge og lidende mennesker skal have hjælp til at dø. Det mener jeg, at både min mor og min ven fik på deres hospice - lidt ekstra smertestillende.

  SvarSlet
 5. Trist med jeres veninde - og særligt trist for hendes familie. Alt for tidligt.

  Jeg går nok også ind for aktiv dødshjælp i en eller anden forstand. Det er bare så pokkert svært, for hvem skal "føre sprøjten"? Ikke alle der ønsker aktiv dødshjælp ligger jo på deres yderste, som tosommerfugle siger...

  Men... morfindroppet er jo også en form for aktiv hjælp - bliver yderst sjældent sat op, med mindre alt håb er ude.

  Sender et virtuelt kram i din retning.

  KH Karina

  SvarSlet
 6. Det var trist å lese om venninnen deres. At det skulle ta slutt så fort... Min far fikk mye morfin de siste dagene, og det er godt at de kan få det. Men han fikk også vondt av bivrkningene den ga så det er et toegget sverd. Mengdene han fikk var jo en form for Eutanasi, jeg og familien merket godt at sykepleierne var redd for å gi for mye. Men det hadde jo sikkert med at de skulle kunne forsvare det etterpå også, det etiske i det og om de hadde hold seg innenfor de lovlige rammene Nei det er ikke et lett spm du stiller der. Veldig mange hensyn å ta...
  Knus

  SvarSlet
 7. Tak for alle jeres kommentarer. Dejligt at se, at det er emne der til stadighed er brug for at diskutere. Det ER et svært spørgsmål netop derfor kan man heller ikke lave en fast lov omkring eutanasi. Skulle der laves nogen form for lov, ville man blive nødt til at differentiere, efter min mening.

  Det var hårdt at se på, at vores veninde bare lå der og ventede og familien, som alle følte de hvade sagt farvel og bare ønskede, at hun fik fred og ikke længere trak vejret, næste gang de kiggede til hende eller vågnede ved siden af hende om morgenen.

  SvarSlet
 8. Jeg synes at morfin er én ting, eutanasi noget helt andet.
  Jeg er helt klart for morfin, men imod at tage folks liv tidligere. Hvis døden er uafvendelig, skal man selvfølgelig give smertelindring, og gerne lidt ekstra.
  Men - de sidste dage er da forfærdeligt svære! Bagefter tror jeg nu, hendes familie vil være glade for dem alligevel, selvom det er forfærdeligt mens det står på.

  SvarSlet
 9. Jeg tror ofte, lægerne giver dødshjælp i form af meget morfin. Jeg har siddet ved flere dødslejer i min nærmeste familie, hvor jeg har oplevet, patienten blive meget rolig for til sidst at sove stille ind. Det har været fredfuldt at opleve efter en tid med mange smerter.

  SvarSlet
 10. Christunte, en overdosis med morfin er fint med mig i tilfælde som disse. Faktisk er det også med i mit begreb af eutanasi - at man hjælper den døende til en smertefri og forholdsvis hurtig indsovning. Men efter dette indlæg, kan jeg godt se, at eutanasi er meget mere end det, og jeg kan godt forstå det etiske problem der er i aktiv dødshjælp. Det er frygtelig svært. Familien her er, på trods af sorgen over at have mistet, lettede over at hun fik fred.

  SvarSlet