onsdag den 9. december 2009

Julebag

Knappen her er startknappen på en vældig gammel sag, som stort set kun kommer frem når det er tid til at bage julesmåkager. Det er min gamle orange og blå Kenwood røremaskine. Den er et arvestykke fra Palles gamle farmor, som vi mistede for godt 8 år siden. Hun var i sine yngre dage fantastisk flittig i køkkenet til både at bage og sylte. Da hun døde, var der ikke andre der var interesseret i maskinen, så vi fik lov til at få den. Hvilken fryd, tænk engang at en maskine, der er så gammel stadig bare køre og køre når den findes frem. Til dagligt står den gemt væk i et skab, ikke fordi en er gammel og grim, men fordi den fylder for meget på mit køkkenbord, og fordi jeg faktisk kun bruger den til julesmåkagerne. Det ville jeg tilgengæld heller ikke ret gerne undvære den til, og jeg har godt med skabsplads.

I dag kom den frem, der er lavet dej til vanillekranse af 1½ kg mel, så den har været på arbejdet. Hele portionen blev dog ikke lavet på én gang, det er skålen trods alt for lille til, men der skal meget til for mine drenge er vilde med vanillekranse, hvilket i øvrigt resten af familien vist også er.

Det var så dejen, vi må hellere få bagt en plade med det samme.

Uhmm! De er blevet lækre. Søde og sprøde og med masse af vanillesmag. Det blev kun til en plade lige nu, for dejen er lidt for blød, den vil nok have godt af at hvile i køleskabet til i morgen.

Men så må jeg vist også i gang fra morgenstunden, så vi kan få fyldt nogle af de gamle kagedåser, som står klar og venter.

9 kommentarer:

 1. Det var en rigtig god ide til en adventsgave, med sådan en lille dåse vanilliekranse. Knus Trillemormor

  SvarSlet
 2. Hvor er du flittig, Charlotte ;-) Lige som min mor var hver jul, hvor hun bagte flere typer småkager. Sådan en Kenwood må være kram - det er flot, at den stadig fungerer perfekt, når du har overtaget den fra din svigermor.

  SvarSlet
 3. Ja, mor, man kan jo aldrig vide;)

  Madame, de bliver nydt her hos os hver og en, og maskinen, den er helt fra min svigerfars mor.

  SvarSlet
 4. Det må GODT nok blive til mange vanillekranse... har du nogen ide om antallet?

  Har du også sådan en gammeldag dims til at køre dejen ud i en vanillekransslange med? Eller klarer den gode, gamle maskine også det?

  Jeg er lidt imponeret... :-)

  SvarSlet
 5. Herhjemme står Kraftkarlen (det kalder vi vores Kenwood) fremme altid. Den er uundværlig - og til meget andet end småkager. Jeg har den med den store skål - og den ordner nemt frikadellefars af 2 kg kød, f.eks. (jo, jeg laver store portioner mad ad gangen og fryser ned i bøtter - smart til de travle hverdage).
  Vanillekransene ser skønne ud.

  SvarSlet
 6. Uh de ser gode ud! Kan man få opskriften? Vi har prøvet 2 forskellige, men den ene var kedelig og den anden havde en fedtet eftersmag. Sjovt nok har vi også den bagerste kagedåse :o)

  SvarSlet
 7. Ellen, jeg aner ikke hvormange det bliver til, men jeg har fyldt 2½ kagedåse og jeg er sikker på, at nå vi er igennem julen, så er der ikke flere:) Og til at lave vanillekranseslanger har jeg en kødhakker, som nemt monteres på maskinen, så de køres ud elektrisk og ikke ved håndkraft.

  Britt, det er egentlig en god idé at bruge den til andre ting også, jeg er bare aldrig rigtig kommet i gang.

  Linda, de er så gode og opskriften, ja, den kunne da godt komme i et lille indlæg, det kunne jo være andre også havde lyst til at prøve dem. Hvad kagedåserne angår, så er de to forreste gamle, vi havde dem hjemme hos mine forældre i min barndom, og jeg fik dem af min mor, men hvor hun har dem fra ved jeg ikke. Den bageste med bamserne, den måtte jeg bare eje, den er vist efterhånden 12-14 år gammel:)

  SvarSlet
 8. Jeg kan næsten dufte dit hjemmebag. Meget flotte kagedåser du har.

  SvarSlet
 9. Tak, Bebiane, jeg nyder også duften:)

  SvarSlet